Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sazan Bajez-Abdullah
geboren: 1982
doodgestoken en verbrand: 25 oktober 2006
Woonplaats: München
Herkomst: Noord-Irak / Koerden
Kinderen: één zoon, geboren in 2001, 5 jaar oud ten tijde van het misdrijf, woont nu bij een pleeggezin
Dader: Kazim Mahmud Raschid, haar ex-man, Koerdische Irakees, 36 jaar oud op het ogenblik van het misdrijf en reeds tien jaar in Duitsland
De meeste eerwraakmoordenaars hebben geen schuldgevoel. Voor hen staan de wetten van de clan boven de wetten van de staat. De moordenaar van de 24-jarige Koerdische vrouw Sazan benadrukt zelfs voor de rechtbank dat hij trots is op zijn daad. Enkele uren na de scheiding stak hij in oktober 2006 in München zijn ex-vrouw twaalf keer neer, overgoot haar vervolgens met benzine en stak haar voor de ogen van hun vijfjarige zoon in brand. In de rechtbank zegt hij: "Ik ben erg blij dat ik de misdaad heb gepleegd. Voor mij was het het juiste om te doen. Als men mij er over twintig jaar nog eens naar vraagt, zal ik hetzelfde zeggen." Kazim Mahmud Raschid veracht openlijk het Duitse rechtssysteem. Voor hem is het een vergissing dat vrouwen überhaupt rechten hebben en dat de rechterlijke macht en de autoriteiten deze rechten beschermen.

Het achtergrondverhaal laat zich gemakkelijk raden: De Koerdische vrouw werd in 2000 in het Koerdische Noord-Irak onder dwang uitgehuwelijkt door haar vader (een familielid zegt voor de rechtbank: ze werd verkocht). Ze komt naar Duitsland en wordt jarenlang mishandeld door haar man. Uiteindelijk krijgt ze een straatverbod. Maar hij geeft daaraan geen gehoor en blijft haar lastigvallen en haar post controleren. In de rechtbank schept hij op dat hij haar soms wel driehonderd keer per dag heeft gebeld. Hij neemt echter zelf een Vietnamese minnares, wat hij ook in de rechtbank toegeeft.

Kazim zegt ook dat zijn schoonvader hem opdracht gaf de moord te plegen. Dit zou betekenen dat een vader zijn eigen dochter laat vermoorden omdat zij op de vlucht is voor het misbruik van haar man. Het is niet duidelijk of dit waar is.

Kazim krijgt hiervoor in oktober 2007 levenslang, met een bijzondere schuldigverklaring, zodat hij na 15 jaar niet meer vrij kan komen. Hij aanvaardt het vonnis met een glimlach.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , , .