Eerwraak verhaal

Fatma S.
geboren: 1967
doodgestoken: 20 maart 2006
Woonplaats: Hamburg-Eißendorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 dochters (7 en 13 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Dader: haar man Attila (40 jaar)
Fatma en Attila komen uit dezelfde Turkse provincie en zijn aan elkaar "beloofd" in een soort gedwongen kinderhuwelijk. Eerst verhuist Attila naar Duitsland en werkt als lasser op een scheepswerf. Hij krijgt een Duits paspoort. Rond 1992 verhuist Fatma ook naar Hamburg. De twee hebben twee dochters.

In de slaapkamer van de flat van het gezin steekt Attila op 20 maart 2006 zijn vrouw dood en hakt vervolgens haar hoofd af. Hiermee gaat hij naar een benzinestation en laat de benzinepompbediende de politie bellen. In hechtenis gaat hij tekeer. De twee dochters sliepen op het ogenblik van het misdrijf in hun kamer en werden onder de hoede van het Rode Kruis gesteld.

Deze zaak kan worden gelezen als een psychiatrisch geval. Drugs en psychotrope medicijnen spelen een rol. De artsen hadden de dader echter als ongevaarlijk geclassificeerd.

De zaak kan ook worden gelezen als een eerwraakmoord. Attila was een islamist, hij beledigde vrouwen zonder hoofddoek als ongelovigen. Hij dwong zijn vrouw een hoofddoek te dragen. Als motief voor zijn misdaad beweert hij dat hij wilde scheiden door haar te doden. De rechter sluit hem op in een psychiatrische inrichting.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Turkije en getagd met , , , .