Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sehmuz A.
geboren: 1990
Poging tot moord: 8 juli 2019
Verblijfplaats: Berlijn-Reinickendorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: Ibrahim Y. (20 jaar oud bij de misdaad), broer van zijn vriendin
Betül is 23 jaar oud en samen met de 6 jaar oudere Sehmuz. Op 8 juli 2019 bezoekt het vriendje het appartement van haar familie, maar ze keuren de relatie niet goed. Beide families zijn vijanden. Betül's familie heeft een andere man voor haar uitgekozen (Berlijn in 2019).

Het paar gaat ervan uit dat niemand van de familie voor 20.30 uur thuis is. Ze doen waarschijnlijk wat jonge mensen doen als ze verliefd zijn.

Broeder Ibrahim komt echter eerder thuis. Hij vindt zijn zus licht gekleed - en zonder hoofddoek. De minnaar verstopt zich in de kast. De broer schreeuwt "Ik vermoord je", waarna de minnaar uit de kast stormt om zijn vriendin te helpen. De broer steekt hem een dozijn keer, sommige sneden zijn 20 cm diep. Sehmutz vlucht, komt later naar het ziekenhuis, ondergaat een spoedoperatie en overleeft het.

De politie arresteert Betül voor het eerst omdat ze beweert hem te hebben neergestoken. Omdat broer Ibrahim een strafblad heeft en nog in de proeftijd zit.

In december 2019 begint het proces over poging tot moord voor het Landgericht van Berlijn. Het motief is gekwetste familie-eer. Het slachtoffer probeert de zaak te bagatelliseren. Dit is niet ongebruikelijk voor eremisdaden in de rechtbank: knielen, kussen voor de schoonvader, de familie is vandaag gelukkig met het liefdesgeluk van het paar. Ze waren getrouwd volgens de islamitische rite.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .