Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yara
geboren: 2000
Poging tot moord: 10 juli 2019
Woonplaats: Siegburg (NRW)
Oorsprong: onduidelijk
Kinderen: vermoedelijk 2
Dader: haar ex-vriend Mehmadali A. (28 jaar oud bij de misdaad)
Yara en Mehmadali hebben kinderen - niet duidelijk hoeveel. Aangezien ze pas 19 is, is het vermoedelijk 2. In februari 2019 verhuist hij uit het gedeelde appartement in Siegburg bij Bonn.

In de namiddag van 10 juli steekt Mehmadali zijn ex-vriendin in de gang meerdere malen met een mes. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht met levensbedreigende verwondingen. Haar toestand is de volgende dag nog steeds kritiek.

Mehmadali vlucht, hij wordt officieel gezocht. De volgende dag wordt hij 's avonds op straat in Keulen herkend en gearresteerd.

De echte naam van de vrouw is niet bekend. De naam Mehmadali zou uit Kosovo kunnen komen. Alles is denkbaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .