Eerwraak verhaal

Sekin Ö.
geboren: 1970
neergestoken: 7 juli 2008
Woonplaats: Neurenberg
Herkomst: Turkije
Kinderen: 3 zonen
Dader: haar ex-man Mithat Ö. (ten tijde van het misdrijf 39 jaar)
Sekin is keukenhulp in het tentoonstellingscentrum van Neurenberg, haar man Mithat werkt als magazijnchef. Omdat hij gewelddadig is, scheidt zij in 2002. Zes jaar na de scheiding vraagt hij haar naar hem terug te keren. Tegelijkertijd heeft hij zelf een nieuwe vriendin. Hij is werkloos en woont in een sociaal pension in Neurenberg.

Op 7 juli 2008 doodt Mithat zijn ex-vrouw met zeven messteken in hun appartement. Ze bloedt dood. Daarna treft hij eerst zijn vriendin en haalt dan met haar de twee tienjarige tweelingzonen op. In bijzijn van zijn vriendin en de kinderen maakt hij opmerkingen over zijn daad. Voor de rechtbank getuigt de 45-jarige Duitse vriendin later dat ze het niet serieus had genomen, omdat hij helemaal niet overstuur was geweest. De rechter toont weinig begrip voor dit gedrag.

Later licht een anonieme beller - vermoedelijk Mithat zelf - de politie in. Twee dagen later wordt hij gearresteerd op het hoofdstation van Würzburg.

Naast de tweeling heeft het echtpaar een volwassen zoon. Ook tijdens de zwangerschap zou er sprake zijn geweest van zware mishandeling, later ook van doodsbedreigingen.

In de rechtbank wordt gezegd dat Mithat zijn ex-vrouw na het misdrijf heeft onteerd. Het zou de laatste bevestiging zijn van zijn aanspraak op macht over de seksualiteit van zijn ex-vrouw. Hij beroofde haar ook van haar geld en bankpas.

Op 18 maart 2010 wordt Mithat door de rechtbank Neurenberg-Fürth veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij had zijn ex-vrouw als eigendom beschouwd en haar vermoord omdat zij hem afwees, aldus de motivering van het vonnis. De bijzondere zwaarte van schuld is vastgesteld. De verdediging kondigt beroep aan.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .