Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Karin Prokein
geboren: 1960
gewurgd: 22 juni 2008
Woonplaats: Bad Nauheim (Hessen)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Egypte
Kinderen: 2 dochters
Dader: haar vriend Tarek E. (ten tijde van het misdrijf 46 jaar)
Tarek komt van Egypte naar Duitsland in 1980. Zijn asielaanvraag is afgewezen. Door te trouwen met een Duitse en 2 kinderen te krijgen (en te scheiden) krijgt hij een verblijfsvergunning. In 2003 leert Tarek Karin kennen.

Karin is juriste, getrouwd en directeur van een Parkinson-kliniek in Bad Nauheim, Hessen. De kliniek werft Arabische patiënten, Tarek wordt ingehuurd "als adviseur en tolk". Blijkbaar hebben ze samen een "Duitse gezondheidsgroep" opgericht in Cairo. Citaat uit een krant: "Steeds vaker was de aantrekkelijke en charmante advocaat te zien aan de zijde van de kleine, bolle man."

Later zullen familieleden zeggen dat ze niet geloven dat de twee minnaars waren. Ze zeggen dat de clandestiene relatie 5 jaar heeft geduurd. De burgemeester van het dorp zegt dat hij Karin meerdere malen heeft gewaarschuwd. Hij wist van het immigratiekantoor dat Tarek al gewelddadig was tegen vrouwen. Er was al een gevangenisstraf opgelegd vanwege het onrechtmatig uitoefenen van dwang.

In juni 2008 wil Karin gaan scheiden. Tarek wurgt haar in haar kantoor op 22 juni.

In januari 2009 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank in Giessen. Tarek wordt in dezelfde maand veroordeeld voor doodslag tot 8 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. In november 2012 wordt hij naar Egypte gedeporteerd en daar vrijgelaten. In de beroepsprocedure had hij beweerd een Koptisch christen te zijn.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .