Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Selim Özel
geboren: 1979
Opname: 9 februari 2014
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Daders: Ramazan G. (35 jaar) en Önder C. (24 jaar)
Een lange tijd geleden, in de jaren negentig, zou Selim een affaire hebben gehad met de verloofde van Ramazan. Hij riep zijn medeplichtige Önder op om Selim in de nacht van 9 februari 2014 op een parkeerplaats in Berlijn-Neukölln neer te schieten met 6 schoten in zijn auto. Getuigen bellen de politie. Het slachtoffer sterft op de plaats van het misdrijf.

De politie onderzoekt de bewakingscamera's, mobiele telefoons worden in de gaten gehouden. Twee weken later worden de daders gearresteerd bij een tankstation.

Ramazan heeft een strafblad vanwege fraude en verduistering. Selim is bekend bij de politie voor drugs- en geweldsmisdrijven. Hij zou als uitsmijter bij de bruiloft hebben gewerkt.

Het proces begint in december 2014 bij de rechtbank van Berlijn. De twee daders worden beschuldigd van moord en zwijgen.

Het volgende is nog steeds te vinden over Selim's verhaal: Op 11-jarige leeftijd kwam Selim met zijn vader naar Berlijn. De moeder bleef bij de zusters in Turkije. Al snel werd hij veroordeeld voor een strafbaar feit en later voor poging tot doodslag en gedeporteerd naar Turkije. Ook daar was hij betrokken bij een steekpartij. Daarom keert Selim in 2010 terug naar Berlijn, trouwt met een Duits-Turkse vrouw en krijgt ondanks zijn criminele carrière de verblijfsstatus "gedoogd". Samen met zijn broers runt hij een bakkerij en wordt hij bekend binnen de plaatselijke rockerscene. Medeplichte Önder is een rocker en kleine broer.

In april 2015 worden beide daders veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De rechtbank ziet het motief als dat het slachtoffer Selim de vrouw van Ramazan, die op dat moment onder islamitisch recht getrouwd was geweest, heeft ontmaagd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .