Eerwraak verhaal

Neslihan Celik
geboren: 1987
neergestoken: 9 februari 2014
Woonplaats: Breidenbach (bij Marburg)
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar man Muhittin Celik (31 jaar)
Neslihan en Muhittin trouwen in 2011 en wonen in Wuppertal. Omdat Muhittin zijn vrouw bedreigt en slaat, vraagt ze haar ouders in augustus 2013 om terug te mogen verhuizen naar hen. Ze zegt tegen haar moeder: "Anders vermoordt hij me". De moeder hoort twee doodsbedreigingen aan de telefoon. Desalniettemin dringen de ouders er bij haar op aan om terug te keren naar haar man. Het echtpaar neemt dan een gedeeld appartement in de buurt van haar ouders.

Op 9 februari 2014 rond 11.00 uur stak Muhittin zijn vrouw dood in hun gedeelde appartement in Breidenbach in het centrum van Hessen. Hij stak haar 20 keer in haar nek en bovenlichaam. Neslihan verstikt door ingeademd bloed. De dader vlucht. Er wordt een grootschalige klopjacht gestart. Op de vlucht schrijft de dader een brief aan zijn oom waarin hij de familie van zijn vrouw de schuld geeft van het mislukken van zijn huwelijk.

In oktober 2014 begint het proces voor de rechtbank van Marburg. De dader pleit schuldig en wordt veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Er wordt gezegd dat de daad een misdrijf van affectatie was, dus de aansprakelijkheid is beperkt.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .