Eerwraak verhaal

Semanur S.
geboren: 1982
Vermoord: 4 juni 2012
Verblijfplaats: Berlijn-Kreuzberg
Herkomst: Turkije/Koerden
Kinderen: 2 meisjes, 4 jongens (1-13 jaar)
Dader: haar man Orhan S. (32 jaar)
Orhan komt naar Berlijn vanuit Anatolië en laat daar een vrouw uit zijn geboorteland overbrengen. Semanur komt ook naar Duitsland (waarschijnlijk op 16-jarige leeftijd). Even later begint Orhan een relatie met haar vriendin Leyla. In totaal heeft hij 6 kinderen bij zijn vrouw, en 2 kinderen bij zijn tweede vrouw, die in hetzelfde huis woont. Naar verluidt is hij ook met haar getrouwd volgens de islamitische rite.

In de nacht van 4 juni 2012 hebben Semanur en echtgenoot Orhan ruzie. Hij sleept haar naar het terras. Een buurvrouw meldde dat ze mishandelingen en misbruik heeft gezien.

Orhan slaat zijn vrouw op de grond en haalt twee messen uit de keuken. Onder religieuze kreten ("Allahu akbar") snijdt hij haar hoofd af en gooit het op de binnenplaats van het flatgebouw. De kinderen kijken naar de misdaad.

In het appartement van het koppel vindt de politie het in stukken gehakte lichaam. Ook 6 kinderen tot 13 jaar. Ze worden overgedragen aan de spoedeisende hulp. De dader wordt gearresteerd terwijl hij zich gewelddadig verzet. Hij is bij de politie bekend voor andere misdrijven (belastingen, verkeersovertredingen, toebrengen lichamelijk letsel).

Volgens de buren is Orhan werkloos, andere informatie zegt dat hij een aannemer is. Leyla zegt dat de relatie niet zou hebben bestaan op het moment van de misdaad. Haar kinderen zijn 9 en 10 jaar oud.

In december 2012 zal de dader worden opgenomen in een gesloten psychiatrische afdeling door de regionale rechtbank van Berlijn.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .