Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nejla B.
geboren: 1984
doodgestoken: 3 juni 2012
Verblijfplaats: Schwäbisch Gmünd
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 zonen (4+7 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Hamdi (31 jaar)
Het huwelijk van Nejla en Hamdi is gewelddadig, dat weet de politie in Schwäbisch Hall. Ze vlucht een keer naar een vrouwenopvang, hij krijgt een waarschuwing van de politie. Begin 2012 scheidt Nejla zich af van haar werkloze man en verhuist met haar twee zonen naar Schwäbisch-Gmünd. De voogdij wordt gedeeld.

Waarschijnlijk laat ze Hamdi op 3 juni 2012 toch binnen in haar appartement. Mogelijk is er een vriend aanwezig om Nejla te waarschuwen. Hamdi snijdt de keel van zijn vrouw door en belt dan de politie. De kinderen (die mogelijk getuige zijn geweest van het misdrijf) worden eerst onder de hoede van de jeugdzorg geplaatst, later in een pleeggezin.

In december 2012 wordt Hamdi veroordeeld tot bijna 13 jaar gevangenisstraf voor moord door de rechtbank van Ellwangen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .