Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Serap Y.
Geboren: 1975
Poging tot moord: 14 oktober 2010
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: ze was zwanger
Dader: haar broer Ibrahim (ten tijde van het misdrijf 38 jaar)
Serap is 35 jaar oud en zwanger van een Koerd. Haar Turkse broer Ibrahim ziet dit als een aantasting van de familie-eer.

In oktober 2010 bezoekt hij zijn zus in haar appartement. Hij dreigt, "Ik ben gekomen om je te doden." Eerst probeert hij haar uit het raam te laten springen. Dan dwingt hij haar pillen te nemen. Hij hoopt dat hij een zelfmoord kan faken. Wanneer zij probeert te ontsnappen, gooit hij de hoogzwangere vrouw op de grond en stampt op haar buik en rug, om uiteindelijk op haar te gaan staan. Pas als ze flauwvalt, dan laat hij haar los.

Serap overleeft zwaargewond en bevalt, ondanks alles, van een gezonde dochter. Eind 2011 loopt het proces wegens poging tot abortus en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij het Hof van Beroep te Hamburg. Serap wil niet voor de rechtbank getuigen, maar de dader geeft de aanklacht toe. Hij zei dat hij erg bezorgd was over de eer van de familie. Een artikel zegt dat Serap een martelgang van mishandeling had ondergaan. Kort voor Kerstmis, wordt de dader veroordeeld tot een proeftijd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .