Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Gülay K.
Geboren: 1976 (of 1973)
Poging tot moord: 13 oktober 2010
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Turkije
Kinderen:
Dader: haar ex-vriend Resul A. (ten tijde van het misdrijf 33 jaar)
Een tijdje wonen Gülay en Resul samen. Dan moet hij aan een gevangenisstraf beginnen.

Als hij uit de gevangenis komt, heeft Gülay zich geëmancipeerd en wil ze niet meer bij hem zijn. Resul wil dat helemaal niet accepteren.

In de rechtbank krijgt Gülay te horen dat hij niet binnen 500 meter van haar mag komen. Toch staat hij in oktober 2010 voor haar deur. Ze belt 2 vrienden, ze ontmoeten elkaar om op straat te praten.

Na een uur wil Gülay in de auto stappen. Resul steekt haar 3 keer in de rug. Gülay ondergaat een spoedoperatie, de dader vlucht.

Meer valt er niet te vertellen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .