Eerwraak verhaal

Sinat A. en Idris B.
geboren: 1980 en 1985
doodgeschoten: 10 augustus 2009
Woonplaats: Schweinfurt
Herkomst: Irak / Koerden
Kinderen: Sinat heeft 2 dochters, Idris heeft 5 kinderen
Dader: vermoedelijk Idris' neef Basar A. (ten tijde van het misdrijf 28 jaar)
Sinat is gescheiden en werkt als alleenstaande moeder van twee dochters in een ambachtelijk bedrijf in Schweinfurt. Haar man is terug in Irak. Idris is getrouwd en heeft vijf kinderen. Sinat is de schoonzus van Idris, dus hij heeft een verhouding met de zus van zijn vrouw, wat de families niet goedkeuren.

In augustus 2009 executeert Basar hen beiden op een parkeerplaats in Schweinfurt met 3 schoten door het hoofd. De lichamen worden de volgende dag gevonden in de bestuurders- en passagiersstoel. De politie ondervraagt meer dan 100 mensen en kan dan Basar arresteren. Hij is de neef van Idris, zijn beroep is opgegeven als aannemer. Aanvankelijk is zijn jongere broer waarschijnlijk ook gearresteerd, maar later vrijgelaten.

In augustus 2010 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank van Schweinfurt. Daar komen meer details aan het licht: de dader Basar had waarschijnlijk ook een relatie met de bedrogen echtgenote Soaad. Het gerucht gaat dat hij de vader is van hun 5e kind. Het komt ook ter sprake dat Idris gewelddadig is tegen zijn vrouw. Niettemin is hij een "briljante moslim", volgens een familielid. De oudste broer van het vrouwelijke slachtoffer geeft in de rechtbank toe dat ook hij heeft aangeboden zijn zus te doden als dat nodig was.

Er gaat het een en ander mis met wat als zeker indirect bewijs werd beschouwd, en Basar wordt in januari 2011 uit hechtenis ontslagen. In februari wordt hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De officier van justitie verzoekt om hoger beroep. Hoe het Federale Hof van Justitie zal beslissen is niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .