Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sinem D.
geboren: 1991
Poging tot moord: 26 oktober 2020
Woonplaats: Dülmen / Hamm (NRW)
Herkomst: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriend Tercan M. (29 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Sinem is een kapper in Dülmen (bij Münster) en ontmoet in het voorjaar van 2020 Tercan uit Hamm. Hij zat 4 jaar in de gevangenis tot maart vanwege een reeks diefstallen.

Als Sinem daar achter komt, gaat ze na een relatie van een paar weken uit elkaar. Hij wil dit niet accepteren en begint haar te stalken. Er zijn minstens 5 aangiften.

Op 26 oktober ligt Tercan voor haar voordeur te wachten op zijn ex-vriendin en steekt haar met een mes 14 maal. Sinem's moeder is er en raakt licht gewond. Sinem wordt naar een speciale kliniek gebracht, ondergaat een spoedoperatie en overleeft het. Tercan vlucht en wordt met een arrestatiebevel gezocht.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , , .