Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Svitlana
geboren: 1974
gestoken: 12 oktober 2020
Woonplaats: Neurenberg
Herkomst: Oekraïne
Kinderen: 1 dochter, 1 zoon (12 en 25 jaar)
Dader: haar man Valerii K. (52 jaar ten tijde van het misdrijf)
In het vluchtelingenjaar 2015 komt Svitlana met haar man Valerii en haar twee kinderen uit de Oekraïne naar Duitsland. Ze heeft 20 jaar als verpleegster gewerkt en zal in september 2016 beginnen met de opleiding tot geriatrieverpleegkundige in Duitsland. Er wordt gesproken over voorbeeldige integratie. Valerii daarentegen werkt niet.

Is dit überhaupt een eremoord? Het is uiteindelijk een oordeelsvorming. Als Svitlana zich hier heeft geëmancipeerd, maar haar man weigerde te integreren - dan is dit een heel gewone constellatie van eerwraak. Er is ook een geschiedenis van huiselijk geweld.

Op 12 oktober 2020 bellen de buren de politie. De agenten vinden Svitlana onder het bloed. Valerii is gearresteerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .