Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Tatjana S.
geboren: 2000
doodgestoken: 6 augustus 2020
Verblijfplaats: Plateau's (Beieren)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: 1 dochter (8 maanden)
Dader: haar ex-vriend Shahiq S. (28 jaar ten tijde van het misdrijf)
In februari 2013 komt Shahiq vanuit Afghanistan naar Duitsland. Sinds 2015 is hij samen met Tatjana, in november 2019 krijgen ze samen een baby. Vermoedelijk zal dit een positief effect hebben op zijn status, zijn asielprocedure is nog niet afgesloten. In het voorjaar van 2020 gaan ze uit elkaar, of beter gezegd, het is een knipperlichtrelatie.

Shahiq werkt in een snackbar op een supermarktparkeerplaats in Plattling, Beieren (district Deggendorf, bij Passau). Op 6 augustus 2020 komt Tatjana 's avonds met de baby op bezoek. Er ontstaat een ruzie. Shahiq steekt zijn ex-vriendin 10 keer.

Tatjana sterft op de plaats van het misdrijf, de dader wordt daar gearresteerd. Het dochtertje komt onder de hoede van de jeugdzorg, later gaat ze naar een pleeggezin. Het moordwapen is gevonden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .