Eerwraak verhaal

Teuta F.
geboren: 1988
Poging tot moord: 10 mei 2012
Woonplaats: Bad Zwischenahn / Oldenburg
Herkomst: Albanië / Servië
Kinderen: 1 zoon (5 jaar)
Dader: haar ex-man of ex-vriendje Kujtim Nuaj / Spejtim Nuraj (26 jaar)
De kantooradministrateur Teuta is al 5 jaar bij Kujtim. Beide zijn Albanezen met de Servische nationaliteit. Ze hebben een gewone kleuterzoon. De relatie is gewelddadig, hij slaat haar - zelfs voor de ogen van haar zoon. Teuta gaat scheiden. Kujtim bedreigt en stalkt haar.

Op 10 mei 2012 schiet Kujtim zijn ex-vriendin voor een school nadat ze de zoon naar de kleuterschool heeft gebracht. Hij treft haar twee keer in de borst en één keer in het hoofd. Daarna vlucht hij met zijn auto, crasht en dwingt een andere bestuurder met het pistool uit haar auto. Hiermee vlucht hij verder. De politie lanceert een klopjacht. Teuta wordt in de reddingshelikopter naar het ziekenhuis gevlogen en overleeft het.

Amper 3 weken later wordt de dader gearresteerd in een appartement in Dorsten (NRW). In november 2012 zal het proces over poging tot moord en ernstige uitbuiting beginnen bij de regionale rechtbank van Oldenburg. Tijdens het proces bedreigt de familie van de verdachte de familie van het slachtoffer. In januari 2013 wordt Kujtim veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .