Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Müslime
geboren: 1990
gewurgd: 16 mei 2012
Woonplaats: Dörpen (Emsland)
Herkomst: Turkije/Koerden
Kinderen: 1 zoon (3 jaar)
Dader: haar man Hamza D. (29 jaar) en - vermoedelijk - haar vader Mehmet D. (70 jaar)
Müslime wordt door haar strenge soennitische familie gedwongen te trouwen met een neef in Turkije en heeft op 19-jarige leeftijd een kind. Ze woont in Duitsland. Waar Hamza woont is onduidelijk. Het huwelijk is gewelddadig. Twee keer vlucht ze naar een vrouwenopvang. Mogelijk gaan ze uit elkaar en gaat Hamza terug naar Turkije. Müslime wordt verliefd op een andere man (een getrouwde Aleviet).

Daarop besluiten haar man en haar vader haar te vermoorden. Op 16 mei 2012 wurgt Hamza zijn vrouw in het appartement van haar broer in Dörpen. Haar vader is aanwezig om de misdaad te controleren. Of de driejarige zoon getuige zal zijn van het misdrijf is in eerste instantie onduidelijk. Later wordt gezegd dat het kind al een tijdje bij zijn oma woont.

Na de misdaad informeert Hamza een familielid. Hij belt waarschijnlijk de politie. Hamza wordt kort daarna gearresteerd op het station van Dörpen. Hij beweert dat hij zijn vrouw heeft gewurgd, maar haar niet heeft vermoord. Hij was naar Duitsland gekomen om zijn vrouw te overtuigen zich weer bij de familie te voegen. Voor het misdrijf was hij al enkele maanden illegaal in Duitsland.

In november 2012 begint het proces bij de rechtbank van Osnabrück. In de aanloop naar het proces zullen bedreigingen worden geuit aan het adres van politie en justitie. De twee verdachten zwijgen.

In mei 2013 wordt de vader van het slachtoffer vrijgelaten omdat zijn betrokkenheid bij het misdrijf mogelijk niet bewezen is. In juni wordt hij vrijgesproken. De dader wordt veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Hij verblijft echter illegaal in Duitsland. Hij kan hopen dat hij naar Turkije wordt gedeporteerd en daar wordt vrijgelaten. In april 2014 zal een beroep bij het Federale Hooggerechtshof worden toegestaan. In mei bevestigt het Federale Hooggerechtshof het vonnis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .