Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Tuma
geboren: 1973
doodgeschoten: 7 november 2012
Verblijfplaats: Berlijn-Kreuzberg
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 meisjes (10, 12 jaar), 1 jongen (18 jaar)
Dader: haar man Attila U. (40 jaar)
Tuma is opgegroeid in Duitsland en is op 20 jarige leeftijd getrouwd met een Turk uit Turkije. Hij komt naar Duitsland, de twee hebben drie kinderen.

Een controversieel punt is de verhuizing van de familie naar Turkije. Aangezien Tuma in Duitsland is opgegroeid, wil ze waarschijnlijk niet gaan en dreigt ze de kinderen ook in Duitsland te houden.

Laat in de avond van 7 november 2012 schiet Attila zijn vrouw en daarna zichzelf neer. Buren waarschuwen de politie. Tuma sterft in het appartement, Attila sterft in het ziekenhuis.

Het is mogelijk dat de drie kinderen getuige waren van de misdaad. Daarna vluchten ze naar de buren. Later worden ze bij hun grootmoeder geplaatst.

De krant zegt dat de dader sympathiseert met de Turkse nationalistische Grijze Panter partij. Hij werkt als taxichauffeur en wil terug naar Kayseri, een bolwerk van nationalisten waarvan de namen vaak voorkomen in verband met eremoorden.

Attila heeft geen vergunning. Zelfmoord is ongewoon voor een eerwraak.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .