Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Emine
geboren: 1963
Poging tot moord: 13 november 2012
Woonplaats: Lüneburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: 3 (8, 15, 20 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Hasan S. (48 jaar)
Emine en Hasan verloofden zich in 1988 en trouwden 1 jaar later in Turkije. Enkele jaren later neemt hij een tweede vrouw en runt hij een snackbar in het oude centrum van Lüneburg. Zijn vrouw is in 2009 van hem gescheiden, maar woont naast hem met de 3 kinderen. De echtscheiding werd echter pas tien dagen voor het misdrijf juridisch bindend, toen hij deze in het Turkse consulaat in Hannover ondertekende. Op 13 november 2012 valt Hasan zijn vrouw aan met een keukenmes voor de snackbar - voor de ogen van de 8-jarige dochter. Hij ramt een 25 cm lang mes meerdere malen in het bovenlichaam van haar moeder.

Voorbijgangers komen tussenbeide. Emine moet een spoedoperatie ondergaan, maar is nog steeds in "zeer kritieke" toestand. Ze ligt 9 dagen in coma en 4 weken in het ziekenhuis. Hasan is gearresteerd. De dader is bij de politie bekend voor huiselijk geweld.

In maart 2013 begint het proces over poging tot doodslag voor de regionale rechtbank van Lüneburg. Het vonnis is onbekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .