Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ulla N.
geboren: 1968
verbrand: 5/6 oktober 2013
Verblijfplaats: Berlijn-Charlottenburg
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Cuba
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriend Jorge Q. (51 jaar)
Is dit geval een eerwraak of niet? Ten eerste, het is een misdaad binnen een relatie. De dader is een Cubaanse programmeur genaamd Jorge, die doordeweeks in München werkt met een Italiaans paspoort. Hij heeft waarschijnlijk zijn Italiaanse paspoort gekregen door met een Italiaanse vrouw te trouwen. Hij valt 's nachts het gedeelde appartement in Berlijn binnen, giet benzine over zijn partner en steekt haar in brand. Het slachtoffer, Ulla N., is een leraar op een school.

Deze daad valt op door zijn brutaliteit: Ulla vlucht brandend en vallend het trappenhuis in. Een buurman probeert haar te hulp te komen, maar de vrouw verbrandt levend. Een paar uur later geeft Jorge zichzelf aan bij de politie.

De volgende aanwijzingen staan in de pers: De twee waren al 8 jaar samen, en Ulla gaf aan de andere kant cursussen natuurgeneeskunde. Later wordt jaloezie als motief genoemd. Dit kan, maar wijst niet noodzakelijkerwijs op een eerwraak. Het zou alleen een eremoord zijn als de dader er vast van overtuigd is dat hij recht heeft op de vrouw en dit recht zo nodig met moord moet afdwingen.

In juni 2014 wordt Jorge veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en wordt de bijzondere ernst van de schuld vastgesteld. Interessant detail: Hij verklaarde dat hij "alleen zijn vriendin wilde verbranden". Een politieagent getuigde dat de dader haar "lelijk" wilde maken zodat ze bij hem zou blijven.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .