Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nuran K.
geboren: 1966
doodgestoken: 13 oktober 2013
Woonplaats: Hamm
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 dochters (13 en 15 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Bahri (52 jaar)
Het huwelijk van Nuran en Bahri is gewelddadig.Het huwelijk van Nuran en Bahri is gewelddadig. Na 17 jaar scheidt Nuran in 2011. De twee tienerdochters blijven bij hun moeder. Omdat de bedreigingen blijven voortduren, verkrijgt een dochter een benaderingsverbod.

Bahri accepteert dit niet en lokt zijn ex-vrouw naar de kelder op 13 oktober 2013. Naar verluidt wil hij een fiets krijgen. Ze neemt waarschijnlijk een mobiele telefoon mee uit angst, zodat ze in contact kan blijven met haar dochter.

Bahri steekt zijn ex-vrouw in de kelder 16 maal met een jacht- en slagersmes. Waarschijnlijk luistert de dochter naar alles. Dan gaat hij het appartement in. Het is duidelijk dat hij ook zijn oudere dochter wil vermoorden. Buren verbergen de 15-jarige en bellen de politie. Bahri is gearresteerd in het appartement.

Nuran sterft ondanks een spoedoperatie in het ziekenhuis.

De meisjes worden in een verpleeghuis geplaatst. Het proces gaat in maart 2014 van start. Het blijkt dat Bahri een gevangenisstraf uitzat (voor geweld tegen zijn ex-vrouw en dochter) en vrijaf had toen hij de moord pleegde. Hij zwijgt over de misdaad. Een dochter maakt melding van dagelijkse mishandelingen en schoppen en jaren van geweld.

In juli wordt de dader door de regionale rechtbank van Hamm veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .