Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Vanessa Münstermann
geboren: 1989
met zuur overgoten: 15 februari 2016
Woonplaats: Hannover
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; Daders Brazilië
Kinderen: de dader heeft 1 zoon met een andere vrouw
Dader: haar ex-vriendje Daniel F. (32 jaar)
Vanessa is een schoonheidsspecialiste uit Hannover. Ze werkt bij het benzinestation van haar adoptieouders. Op 14 februari 2016 doet ze aangifte tegen haar ex-vriendje Daniel voor aanranding en stalking. De agenten spreken hem op een vermanende wijze toe.

De volgende ochtend neemt Vanessa haar hond vroeg op pad. Haar ex-vriend ligt op de loer voor haar en giet zwavelzuur op haar gezicht. Een vrouw hoort het geschreeuw en belt een ambulance. Vanessa valt in coma.

Vanessa ligt 12 dagen in coma en zal 20 maal geopereerd worden. Eén oor ontbreekt, één oog is bijna volledig vernield, haar linkerhelft van haar gezicht is voor altijd verminkt.

In augustus 2016 vindt het proces plaats bij de arrondissementsrechtbank van Hannover. Mede-gevangenen melden dat Daniel opschept over zijn misdaad en dreigt zijn vriendin open te snijden.

Daniel is geboren in Brazilië en geadopteerd in Duitsland. Zijn adoptieouders zijn dokters. Zijn beroep wordt aangeduid als fitnesstrainer. Een vrouw uit Hildesheim heeft een zoon bij zich die in 2014 geboren is. Er zijn acht gevallen van geweld uit deze tijd.

Eind augustus wordt de dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Voor de rechtbank accepteert Daniël de straf. Later schrijft hij een brief dat hij 15 jaar gevangenisstraf wil. Het is heel goed mogelijk dat hij van de herziening alleen maar meer leed voor Vanessa verwacht. De zaak wordt in april 2017 door het Federaal Grondwettelijk Hof verworpen.

De vraag blijft of dit geval een eremisdaad is. Het motief ligt in een mengeling van overdreven ijdelheid, jaloezie en algemeen geweld tegen vrouwen. Een islamitisch eremotief ontbreekt. Zuuraanvallen zijn gebruikelijk bij eerwraak (naast steken/slachten). De man demonstreert zijn recht op de vrouw. Ze is van hem en mag van niemand anders zijn.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .