Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Diana K.
geboren: 1987
doodgestoken: 13 september 2015
Woonplaats: München
Herkomst: Bulgarije / mogelijk Roma
Kinderen: 1 zoon (2 jaar)
Dader: Angel R. (38 jaar), ex-vriendje van haar zuster
Angel heeft eerst een affaire met Diana in Bulgarije. Dan besluit hij te kiezen voor een relatie met haar jongere zus Snezhana (26 jaar). Ze hebben 2 kinderen (geboren omstreeks 2009 en 2012). Angel is gewelddadig. Later zal hij voor de rechtbank beweren dat het in Bulgarije normaal is om jouw eigen vrouw te slaan.

De vader van het gezin ontvangt van de EU een lening van 150.000 euro voor de landbouw. Het bedrijf gaat failliet. De familie komt in 2013 uit Bulgarije naar Duitsland.

Snezhana scheidt in het voorjaar van 2014. Hij begint haar te stalken en daarom vlucht ze in de zomer van 2015 met de kinderen naar een vrouwenopvang. Angel krijgt een contactverbod opgelegd, maar hij houdt zich er niet aan. Alleen al voor de zomer zijn er 6 overtredingen geregistreerd.

De rechtbank kan het aanhoudingsbevel echter niet uitvaardigen omdat de stalker geen vast adres heeft. Dit kan duiden op een Roma-achtergrond. Ook dat hij getrouwd is met Snezhana aan de ene kant, aan de andere kant wordt gezegd dat het huwelijk niet geldig is voor de wet. Mogelijk is het een Romahuwelijk.

Op 13 september 2015 houdt Angel zich op bij een pizzeria in München waar zijn ex-vriendin werkt. Haar zus Diana en haar vriendje gaan de confrontatie met hem aan. Angel steekt dan Diana neer midden op de straat. Mogelijk zijn Snezhana's kinderen (3 en 6 jaar) aanwezig, die door haar zus verzorgd worden.

De dader vlucht, maar wordt 2 dagen later gepakt.

In januari 2017 begint het proces voor de rechtbank van München. In maart wordt Angel veroordeeld tot 12 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .