Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hyusine A.
geboren: 1977
doodgeslagen: 21 juni 2014
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Bulgarije of Turkije
Kinderen: 2
Dader: Ibrahim A. (43 jaar)
Hyusine en Ibrahim zijn 23 jaar getrouwd. Ze wonen in Berlin-Neukölln en hebben 2 kinderen samen.

In de vroege ochtend van 21 juni 2014 slaapt Hyusine nog steeds. Ibrahim komt naar haar bed en slaat op haar hoofd met een hamer. De klappen zijn al fataal. Bovendien steekt hij haar in de borst met een mes.

Nadien gaat Ibrahim naar een kennis en bekent de daad. Samen gaan ze naar de plaats delict. De kennis belt de politie. Ibrahim vlucht, maar wordt later gearresteerd in de buurt van de plaats delict.

Het proces voor de rechtbank van Berlijn begint in december 2014. Ibrahim wil zich de misdaad niet herinneren. Daarna is de berichtgeving gestaakt. Het is mogelijk dat de dader naar een psychiatrische afdeling wordt gestuurd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .