Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Vanessa Worschischek
geboren: 1991 of 1993
overreden met auto: 27 juli 2013
Woonplaats: Kastel / Wiesbaden
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriend Ahmet Ünlü (25 jaar)
Deze handeling kan worden voorafgegaan door een discussie op een parkeerplaats, die Ahmet eindigt met het in de auto over zijn ex-vriendin heenrijden. Ze wordt naast de weg gegooid en ligt gewond op de grond. Dan rijdt hij een paar keer over haar heen en rijdt met hoge snelheid weg.

De parkeerplaats ligt bij een zwembad. Het is dus ook denkbaar dat de dader zijn ex-vriendin daar in een hinderlaag heeft gelokt en ruzie heeft gemaakt. Er zijn ook getuigen die zeggen dat Vanessa was weggelopen van haar ex-vriend.

Na de misdaad, sterft Vanessa in de ambulance. Getuigen geven details over het voertuig bij het misdrijf en het kenteken. De dader wordt 's avonds laat in een kliniek opgepakt na een opsporingsbericht. Hij zwijgt voor de rechter. Het bevelschrift is voor moord. De verdachte heeft een Duits paspoort.

In juni 2014 begint het proces bij de Rechtbank van Wiesbaden. In augustus wordt Ahmed veroordeeld tot 8 jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor doodslag. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .