Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Xena Wilhelm
geboren: 1973
doodgestoken: 10 juni 2019
Woonplaats: Wolfsburg
Herkomst: Oekraïne
Kinderen: 2
Dader: haar gescheiden echtgenoot (47 jaar)
Xena komt met haar man en 2 kinderen van Oekraïne naar Duitsland. Ze scheidt in 2019, zegt de huur op van de gemeenschappelijke flat in Wolfsburg en wil naar Bochum verhuizen. Op Pinkstermaandag 2019 steekt haar man haar 22 keer. Buren vinden haar zwaar gewond in het trappenhuis.

De daad gebeurt voor de ogen van de dochter die ook wordt verwond. Ze wordt samen met haar moeder naar het ziekenhuis gebracht, later in de opvang van de jeugdzorg, daarna naar haar tante en oom. De politie arresteert de dader in het appartement. De moeder sterft 2 dagen later in het ziekenhuis als gevolg van orgaanfalen.

In november 2019 begint het proces bij de regionale rechtbank van Braunschweig. In december wordt de dader veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. De rechter noemt de misdaad een "absoluut zinloze orgie van geweld".

Is dit een eerwraak? Sommige omstandigheden kunnen daar op wijzen: De dader leert geen Duits en kan daarom geen werk vinden als juwelier. Zijn vrouw werkt, doet het beter, wordt onafhankelijker en wil scheiden. Een niet geheel ongebruikelijke achtergrond voor een eremoord, plus de scheidingssituatie en de enscenering van het misdrijf voor de 10-jarige dochter, die als een bedreiging kan worden gezien.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .