Eerwraak verhaal

Mala
geboren: 1978
gestoken: 7 juni 2019
Woonplaats: Bremen
Herkomst: Nigeria
Kinderen: 3, ze is weer zwanger
Dader: haar ex-man Samuel U. (42 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Samuel komt in 2013 vanuit Nigeria via Italië naar Duitsland. Hij gaat terug naar Italië. Zijn vriendin is sinds 2012 in Duitsland. Omdat ze 2 kinderen hebben, vraagt Samuel een gezinshereniging aan en is hij sinds begin 2019 in Bremen. Hij hoopt op een verblijfsvergunning. De vrouw heeft nog een kind uit een andere relatie. Een Duitser heeft het vaderschap van dit kind erkend om Mala een verblijfsvergunning te geven.

Op 7 juni 2019 snijdt Samuel de keel van zijn vriendin door met een struikrooimes in de slaapkamer. Ze bloedt dood. Het struikmes heeft een lemmet van 26 cm. De Weser-koerier vraagt waarom iemand zelfs maar zo'n groot mes thuis zou hebben. De dader belt de politie en wordt zonder verzet gearresteerd.

In november 2019 begint het proces voor de Rechtbank van Bremen. In januari 2020 wordt de dader veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag. De echte naam van het slachtoffer is niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .