Eerwraak verhaal

Yazar B.
geboren: 1967
poging tot moord: 7 december 2014
Woonplaats: Nienburg (Niedersachsen)
Herkomst: Turkije/Koerden/Jesiden
Kinderen: onduidelijk
Dader: Nicolae, een Roemeense huurmoordenaar (33 jaar)
Yazar is directeur van een meubelzaak in Nienburg. Mogelijkerwijs heeft hij een relatie met een getrouwde vrouw uit Hoya. Dat is tenminste wat haar 32-jarige man Ragip gelooft. Hij gaat samenspannen met zijn vader, de broer van zijn vrouw en haar vader. Samen besluiten ze een Roemeense huurmoordenaar uit Garbsen op Yazar af te sturen voor 10.000 euro.

De huurmoordenaar ligt op 7 december 2014 's avonds voor de winkel van zijn slachtoffer op de loer en schiet twee keer. Yazar overleeft zwaar gewond. De vader van de 52-jarige echtgenoot houdt toezicht op het misdrijf. Hij heeft ook het moordwapen geleverd.

In maart 2015 worden de huurmoordenaar, de man en zijn vader gearresteerd. De politie vindt het moordwapen. De moordenaar biecht op, de anderen zwijgen.

Het proces voor de arrondissementsrechtbank van Verden begint in september 2015. Vijf mannen worden beschuldigd: de bedrogen echtgenoot Ragip, zijn vader Mustafa, de huurmoordenaar Nicolae, de oudste broer van de vrouw Umut en haar vader Adnan. Iedereen wordt verondersteld betrokken te zijn bij de planning en financiering van het misdrijf. Een kogelvrije wand wordt in de rechtbank opgebouwd. De rechtbank gaat ervan uit dat de betrokken Koerdisch-Jezidische families Yazar blijven achtervolgen om haar te vermoorden. Of Yazar ook Yazid is, is niet bekend. Hij komt uit Turkije.

In januari 2016 worden de vier familieleden vrijgesproken - uitdrukkelijk niet wegens bewezen onschuld. De rechtbank was ervan overtuigd dat het bevel tot moord afkomstig was van de familie om redenen van eer. De betrokkenheid van elk individu bij het misdrijf kon echter niet worden bewezen. De naar verluidt vreemdgaande vrouw had - zoals de rest van de clan - geweigerd om voor het gerecht te getuigen. Het proces tegen de schutter gaat door, het vonnis is onbekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , .