Femicide in Kian Shahr, Iran: 23-jarige vrouw doodgeschoten door echtgenoot

Naamloze vrouw
Leeftijd: 23
Doodgeschoten: 1 augustus 2023
Woonplaats: Kian Shahr, provincie Teheran
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: Echtgenoot
Volgens Hamshahri Online schoot een jonge man op 1 augustus 2023 zijn 23-jarige echtgenote in de borst, wat haar dood tot gevolg had in Kian Shahr, Teheran. De moeder van het slachtoffer vertelde de autoriteiten: "Mijn dochter is enkele jaren geleden getrouwd met haar neef. Het was een gedwongen huwelijk op aandringen van de families, wat leidde tot voortdurende conflicten en ruzies tussen hen."

Nader onderzoek door de politie wees uit dat de jonge vrouw enige tijd geleden een echtscheidingsprocedure was gestart. De echtgenoot werd in hechtenis genomen.

Onderzoek van zijn gegevens bracht ook aan het licht dat hij een van de verdachten was van de explosie in januari 2022 van een Peugeot auto in het Kian Shahr gebied, een incident dat resulteerde in de dood van de bestuurder van de auto.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .