Eermoord in Ahvaz, Iran: Vrouw vermoord door haar vader vanwege echtscheiding

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fereshteh
Leeftijd: 32
Doodgestoken: 17 juli 2023
Locatie: Ahvaz, Khuzestan
Herkomst: Iran
Kinderen: 2
Dader: Vader (58)
Gedwongen tot een ongewenst huwelijk op vijftienjarige leeftijd, werd het leven van Fereshteh gekenmerkt door tegenspoed. Na vijftien jaar huwelijk vroeg ze om een scheiding en zocht ze tijdelijk onderdak bij haar vader.

Op de ochtend van 17 juli 2023, gedreven door haar scheiding van haar man, beroofde de vader van Fereshteh haar van het leven door fatale steekwonden toe te brengen. De moord vond plaats in de tuin van zijn huis in Ahvaz, Khuzestan.

Met achterlating van twee kinderen werd het leven van Fereshteh voortijdig beëindigd. Het is onwaarschijnlijk dat de dader ernstige consequenties zal ondervinden, aangezien vergelijkbare gevallen hebben geleid tot vrijlating op borgtocht van vaders binnen enkele maanden door het Iraanse regime, alles onder het mom van 'eer'.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .