Femicide in Ravansar: Een 14-jarig meisje vermoord door haar broer

Mona Aghai
Leeftijd: 14
vermoord: 24 augustus 2023
Woonplaats: Ravansar, Kermanshah
Herkomst: Iran
Kinderen: ze was zelf kind
Dader: broer
Volgens het Human Rights Network in Koerdistan werd een 14-jarig meisje genaamd Mona Aghaei op 24 augustus in Ravansar, een stad in het westen van Iran, vermoord door haar broer. Mona Aghaei, een slachtoffer van een kindhuwelijk, wilde scheiden, maar haar familie was daar tegen.

In Iran, waar de wettelijke huwelijksleeftijd slechts 13 jaar is, draagt de grimmige realiteit van, vaak gedwongen, kindhuwelijken bij aan het verontrustende beeld van femicide en eerwraak.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .