Eerwraak in Varamin, Iran: Een vrouw doodgestoken door haar man

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fariba
Leeftijd: 29
Doodgestoken: 20 juli 2023
Woonplaats: Varamin, provincie Teheran
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: echtgenoot
Op 20 juli 2023 werd de 29-jarige Fariba doodgestoken door haar man in Varamin, provincie Teheran. Hij meldde de moord op zijn vrouw in een telefoongesprek aan de politie.

Over zijn motief zei hij: "Fariba en ik zijn vier jaar geleden getrouwd en hoewel we onze meningsverschillen hadden, waren die niet zo groot dat ik haar zou willen vermoorden. Tot een paar maanden geleden, toen ik me bewust werd van haar verdachte gedrag, hield ik haar subtiel in de gaten. Tot mijn ongeloof realiseerde ik me dat ze verdachte relaties had, niet alleen met de man van mijn zus, maar ook met mijn kennis. Ik was diep geschokt en waarschuwde haar dat ze voorzichtig moest zijn met haar gedrag. Maar toen ik zag dat ze deze acties niet stopte, stak ik haar neer met een mes."

Opgemerkt moet worden dat het verhaal van deze moordenaar niet noodzakelijkerwijs de waarheid is. De reden hiervoor is het oneerlijke rechtssysteem in Iran, want elke Iraanse man die overweegt een vrouwelijk familielid te vermoorden is bekend met het feit dat als je "eer" als motief aanvoert, de straf ongelooflijk laag is. Op een eerwraak in Iran staat vaak een gevangenisstraf van 3 jaar en als de familie van het slachtoffer de moordenaar vergeeft, volgt er geen straf. In dit geval is Fariba's familie niet vergevingsgezind. In de rechtszaal eisen ze de doodstraf voor de moordenaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .