Irak: Shahd Al-Issawi (14) doodgeschoten door haar vader Muhammad al-Isawy vanwege zijn "eer"

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shahd Al-Issawi
Geboren: 2008
Doodgeschoten: 11 januari 2022
Woonplaats: Basra
Herkomst: Irak
Kinderen: geen
Dader: haar vader Muhammad al-Isawy
Op 11 januari 2022 schoot Muhammad al-Isawy, een beroemde komiek op Youtube en TikTok, zijn 14-jarige dochter Shahd dood met drie kogels door het hoofd in Basra, Irak. Mohammed zei dat hij zag dat zijn dochter de deur had geopend voor een jongeman en zijn "eer" had gered. Hij had het lichaam daarna naar een dokter gebracht, die verklaarde dat ze als maagd was gestorven. Daarna vluchtte hij naar Bagdad.

Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat de verklaringen van Muhammad al-Isawy verband houden met artikel 409 van het Iraakse wetboek van strafrecht. Als dit wordt beoordeeld als eerwraak dan zouden rechters hem maximaal 3 jaar gevangenisstraf mogen opleggen.

Wij zijn benieuwd naar uw tips!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .