Syrië: 5-jarige Yasmine vermoord door haar familie en gedumpt in een vuilcontainer in Manbij omdat ze verkracht was

Yasmine El-Hantawy
Geboren: 2017
Vermoord: januari 2022
Woonplaats: Manbij (Aleppo)
Herkomst: Syrië
Kinderen: zij was zelf een kind
Daders: haar familie
In de stad Manbij in Syrië werd het verminkte lichaam gevonden van de 5-jarige Yasmine El-Hantawy, die met een scherp voorwerp was gedood en in een container was gedumpt.

Het slachtoffer was naar verluidt, samen met andere kinderen, op weg om haar vader te bezoeken die op het platteland werkte. Zij zou toen zijn ontvoerd en verkracht door een motorrijder. De moord zou hebben plaatsgevonden toen de familie op weg was naar het Al-Furat ziekenhuis in Manbij.

Bronnen vertelden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat de familie haar in koelen bloede heeft vermoord vanwege hun eergevoel. Anderen zeggen dat Yasmine verkracht is door een familielid.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .