Irak: Make-up artiest en transgendervrouw Doski Azad vermoord door haar broer in een transfobische 'eerwraakmoord'

Doski Azad
Geboren: 1999
Doodgeschoten: 29/30 januari 2022
Woonplaats: Duhok (Regio Koerdistan in Irak)
Herkomst: Irak
Kinderen: geen
Dader: haar broer Chakdar
Ons verhaal over de Iraaks-Koerdische 23-jarige transgendervrouw Doski Azad is gebaseerd op het onderzoekswerk van Insider en gaat als volgt: Doski Azad kreeg problemen met haar familie nadat ze jaren geleden uit de kast kwam als transgender vrouw. Sommige conservatieve familieleden accepteerden dit niet en dreigden haar meermaals te vermoorden.

Doski Azad ontvluchtte haar ouderlijk huis en bouwde een nieuw bestaan op in Duhok in de Koerdische regio van Irak. Ze werkte als visagiste in een plaatselijke salon en had veel vrienden. Zelfs jaren na haar verhuizing bleven haar broer en neef haar met de dood bedreigen.

Op maandag 31 januari 2022 werd het levenloze lichaam van Doski Azad gevonden in een ondiepe greppel in de omgeving van Duhok. Haar handen waren vastgebonden en volgens de plaatselijke politie was ze een of twee dagen voordat ze werd gevonden door kogels in haar hoofd en borst geraakt.

De enige verdachte voor deze brute liquidatie is haar broer, die de laatste acht jaar in Duitsland heeft gewoond. Chakdar is vermoedelijk naar Irak gevlogen met als enig doel zijn zus te vermoorden en is na de moord snel uit Irak gevlucht.

Agenten vermoeden dat hij zich schuilhoudt in Duitsland, België of Turkije. Koerdische autoriteiten zouden contact hebben opgenomen met Interpol om deze moordverdachte op te sporen en te arresteren. We zouden blij zijn met aanwijzingen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , .