Jonge vrouw pleegt zelfmoord uit angst voor eergerelateerd geweld in Delafan County, Iran

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fatemeh Moradi
Leeftijd: 23
Zelfmoord: 22 juni 2023
Woonplaats: Provincie Delafan, Lorestan
Herkomst: Iran
Kinderen: geen
Op 22 juni pleegde de 23-jarige Fatemeh Moradi zelfmoord uit angst voor eergerelateerd geweld van haar familie. Fatemeh's familie ontdekte dat ze een relatie had met een jongeman nadat het stel op straat was gearresteerd en later weer was vrijgelaten.

Uit angst voor gewelddadige acties van haar familie, koos Fatemeh ervoor om een einde aan haar leven te maken door een Quickphos tablet door te slikken. Een Quickphos tablet is gif dat gebruikt wordt om knaagdieren te bestrijden.

Het kan niet worden uitgesloten dat Fatemeh gedwongen werd zelfmoord te plegen. Eerwraak is een groot probleem in Iran, waar vrouwen soms door hun familie worden gestraft voor het "besmeuren van de eer" door relaties aan te gaan buiten het huwelijk.

De zelfmoord van Fatemeh Moradi benadrukt hoe belangrijk het is om eergerelateerd geweld aan te pakken en vrouwen te beschermen tegen geweld. Het is een trieste herinnering aan de noodzaak van sociale en culturele veranderingen om vrouwen in staat te stellen autonome keuzes te maken over hun relaties en leven.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met .