Eerwraak in Iran: Vrouw doodgestoken door ex-man in Damavand

caret-down caret-up caret-left caret-right
Naamloze vrouw
Leeftijd: 39
Doodgestoken: 30 juni 2023
Woonplaats: Damavand, Teheran
Kinderen: twee
Excuus: "Eer"
Volgens Etamed Online werd een 39-jarige vrouw in Damavand doodgestoken door haar ex-man vanwege "eer". Het rapport onthult dat de man de moord pleegde omdat zijn ex-vrouw iets had met een andere man.

Tijdens het verhoor werd onthuld dat de ex-man geloofde dat de relatie van zijn ex-vrouw met een andere man hun familie te schande had gemaakt. Dit geloof dwong hem om deze gruwelijke daad uit te voeren.

Bij zijn arrestatie bekende de ex-man het misdrijf: "Na onze scheiding onderhielden we contact vanwege onze twee kinderen. Tijdens een recente reis naar Damavand ontdekte ik privéfoto's en video's op haar mobiele telefoon waaruit bleek dat ze een intieme relatie had met een andere man. Overmand door emoties en onder invloed van alcohol stak ik haar dood met een mes. Daarna begroef ik haar lichaam in een kuil in Damavand. Ik probeerde zelfmoord te plegen door pillen te slikken, maar voorbijgangers waarschuwden de hulpdiensten en redden zo mijn leven."

Na de bekentenis van de ex-man vond de politie het lichaam van het slachtoffer begraven in een kuil in Damavand. Het stoffelijk overschot werd overgebracht naar de afdeling forensische geneeskunde voor verder onderzoek.

De familie van het slachtoffer heeft de doodstraf voor de beklaagde geëist.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .