Man gedood vanwege "eer": Gevangenisstraffen uitgesproken

Jam
geboren: 1992
vermoord: 7 februari 2022
Woonplaats: Neubrandenburg (Mecklenburg)
Herkomst: Slachtoffer: Afghanistan; Dader: Iran en Afghanistan
Kinderen: onduidelijk
Daders: Mohammad H. en Jahedi N. (16 en 19 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Jahedi is 19 jaar oud en komt uit Iran. Mohammad A. is 16 jaar oud en komt uit Afghanistan.

Een andere Afghaan (wiens echte naam niet wordt genoemd) zou een kennis van de Iraniër een "slet" hebben genoemd. Misschien zijn er andere dingen gebeurd. Hoe dan ook, op 7 februari 2022 sloegen de twee hem in een park in Neubrandenburg met houten knuppels in elkaar en schopten hem tegen het hoofd. Hij sterft 11 dagen later in het ziekenhuis.

De daders worden in de buurt van de plaats delict gearresteerd. In augustus begint het proces voor gezamenlijke moord op grond van eerwraak bij de regionale rechtbank van Neubrandenburg. In oktober spreekt het vonnis over lichamelijk letsel met de dood tot gevolg en een jeugdstraf: de Iraniër wordt veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf, zijn medeplichtige tot 3 jaar en 9 maanden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .