Man steekt vrouw dood in vluchtelingenverblijf in Neu-Hohenschönhausen

Mara
geboren: 1978
doodgestoken: 2022
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Slachtoffer: Oekraïne; Dader: Georgië
Kinderen: 2 (5 en 16 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar man (50 jaar)
In juni 2022 komt Jane met haar man en 2 dochters (geboren in 2005, 2016) naar Berlijn. Op 1 oktober steekt haar man haar dood in een vluchtelingenverblijf in Neu-Hohenschönhausen. Ze sterft ter plekke.

De oudere dochter komt uit een eerdere relatie van de moeder. Beide dochters zagen de misdaad, wat mogelijk een aanwijzing is voor een eermotief. Ze worden ondergebracht bij het bureau voor jeugdzorg.

Aanvankelijk werd gezegd dat het paar uit Oekraïne kwam. Op dat moment mochten mannelijke Oekraïners het land echter niet verlaten vanwege de Russische aanval. Later wordt gezegd dat de man Georgisch is. De echte namen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .