Moord in Lichtenberg: Man slaat vrouw dood met bijl, politie schiet dader neer

Ana
Geboren: 1995
Moord: 3 september 2022
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Slachtoffer: Oekraïne; Dader: Kosovo
Kinderen: onduidelijk
Dader: een Kosovo-Albanees (23 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
In de ochtend van 3 september 2022 bellen buren in Berlijn-Lichtenberg de politie. Een Kosovo-Albanees gaat tekeer met een bijl in een gebouw van tien verdiepingen in een multiculturele wijk. De agenten breken in een flat in en zien dat een Kosovo-Albanees zijn Oekraïense vriendin met een bijl vermoordt. De politie schiet de man dood.

Zowel slachtoffer als dader stonden niet ingeschreven in deze flat. Aangezien dode mensen niet worden onderzocht, zal het motief voor deze misdaad onduidelijk blijven. Er kan een motief van eer zijn, maar het kan ook te maken hebben met psychose of drugs, of met een overval. De echte namen van de betrokkenen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .