Moeder van zes kinderen door haar man doodgestoken op straat in Berlijn

caret-down caret-up caret-left caret-right
Leila
geboren: 1991
doodgestoken: 29 april 2022
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 6
Dader: haar man (42 jaar)
Op 29 april 2022 werd een 31-jarige vrouw op straat in Berlijn-Pankow doodgestoken door haar man, die 11 jaar ouder was. De twee hadden 6 kinderen. De moeder sterft ter plaatse. De dader vlucht per fiets, geeft zich later aan bij de politie of wordt door 2 bewakers van het vluchtelingenverblijf waar het gezin verbleef, naar de politie gebracht.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .