Eerwraak in Karnataka: Shalini (17) werd door haar vader gewurgd omdat ze verliefd werd op een Dalit jongen

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shalini
geboren: 2005
Gewurgd: 6 juni 2022
Woonplaats: Kaggundi, Karnataka, India
Herkomst: India
Kinderen: geen
Dader: haar vader Suresh
Shalini, 17 jaar, behoort tot de Vokkaliga gemeenschap, die beschouwd wordt als een hogere kaste in Karnataka, India. Zij studeerde en werd verliefd op Manjunath, een Dalit jongen uit het naburige dorp Mellahalli. De Dalits zijn een groep mensen die onderaan de sociale ladder staan.

Toen haar ouders van hun affaire hoorden, deden zij aangifte tegen Manjunath omdat hun dochter minderjarig was. Op het politiebureau had Shalini gezegd dat ze al drie jaar verliefd op elkaar waren en dat ze weigerde met haar ouders mee te gaan.

Shalini en Manjunath waren zich terdege bewust van de levensbedreigende situatie die was ontstaan door de bekrompenheid van haar ouders.

Volgens Manjunath hadden haar ouders drie aanklachten tegen hem ingediend en zouden ze een som geld (ongeveer 2.500 dollar) op zijn hoofd hebben gezet om moordenaars in te huren om hem te laten vermoorden.

Shalini vreest een moordcomplot door haar eigen familie. Ze vraagt Manjunath om hun telefoongesprek op te nemen als bewijs mocht haar iets overkomen. "In het geval van mijn ontvoering of moord, geef dit geluidsfragment dan aan de politie van Periyapatna. Als er iets gebeurt, moeten mijn ouders en familieleden verantwoordelijk zijn," zei ze.

Shalini stuurde een brief naar de politie waarin ze zei dat in het geval van haar dood, Manjunath er niet verantwoordelijk voor zal zijn. "Ik werd het slachtoffer van kastendiscriminatie. Ik werd verliefd op een Dalit jongen, mijn vader misbruikte en mishandelde mij verbaal. Mijn ouders houden meer van kaste dan van hun dochter," luidde haar brief.

Op maandag 6 juni 2022 wurgde Suresh zijn dochter omdat ze verliefd was op een Dalit jongen. Hij meldde zich vervolgens bij het politiebureau en bekende de misdaad. De politie stelde een onderzoek in en nam in het kader daarvan ook Shalini's moeder Baby in hechtenis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , .