Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Anonieme vrouw
geboren: -
Moordpoging: 2020
Woonplaats: Utrecht
Herkomst: India
Kinderen: 2
Dader: haar man (44 jaar)
Een 44-jarige man is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor het jarenlang mishandelen van zijn vrouw en kinderen. Volgens de rechter was het geweld "buitensporig, veelvuldig en vernederend".

De man en vrouw trouwden in 2007. Vanwege de mishandelingen en kleineringen die kort na de huwelijksceremonie volgden, wilde zij al eerder bij hem weglopen. Maar na bemiddeling van familieleden koos ze ervoor om bij haar man te blijven.

In 2020 deed ze aangifte nadat de man haar tijdens een ruzie in haar been had gestoken. Hij vertelde de kinderen dat hij opzettelijk in de buurt van een slagader had gestoken, zodat er een kans was dat hun moeder zou overlijden. Hij had de intentie om haar te doden, oordeelde de rechtbank.

De kinderen werden ook geslagen met pollepels en riemen. Ze werden aan hun haar getrokken en aan hun hoofd boven een toiletpot gehangen. De man dwong zijn vrouw onder meer om de uitwerpselen van hun kinderen te eten en te drinken. Hij gooide ook kokend water en olie over haar heen. Hij deed dit verschillende keren, maar één keer - zo verklaarde de vrouw aan de politie - gericht op haar "clitoris om die te verlammen". Uitzonderlijk, sadistisch en wreed, oordeelde de rechtbank.

De straf van 9 jaar gevangenisstraf is hoger dan de eis van de officier van justitie. Bij de bepaling hiervan heeft de rechter meegewogen dat de man niet meewerkte aan psychologisch onderzoek en dat hem geen psychiatrische behandeling in een kliniek kon worden opgelegd. Ook nam de rechter het de man ernstig kwalijk dat hij zijn kinderen aanzette tot mishandeling van hun moeder.

Naast de gevangenisstraf mag de man de komende jaren geen contact opnemen met zijn ex-vrouw en hun kinderen omdat er volgens deskundigen een risico op eerwraak bestaat. De familie van de man vindt het namelijk niet kunnen dat de vrouw alle vuile was buiten heeft gehangen en naar de politie is gestapt.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .