Eerwraak verhaal

Chahinez Daoud
geboren: 1990
In brand gestoken: 4 mei 2021
Woonplaats: Mérignac (Gironde)
Herkomst: Algerije
Kinderen: 3 (3, 7 en 11 jaar oud)
Dader: haar echtgenoot (44 jaar)
Een 31-jarige moeder van drie jonge kinderen is overleden nadat zij dinsdagmiddag in Merignac (Gironde) levend is verbrand door haar echtgenoot.

De man, die de jonge vrouw achtervolgde, vuurde verschillende schoten in haar benen tot ze in elkaar zakte. Hij overgoot haar toen met een brandbare vloeistof terwijl ze nog in leven was en stak haar in brand.

Het huis waar het slachtoffer woonde, is onder niet nader genoemde omstandigheden gedeeltelijk afgebrand. De drie kinderen van het slachtoffer, die gewoonlijk bij haar inwoonden, waren niet thuis op het moment van de misdaden.

De 44-jarige man werd een half uur later gearresteerd door de politie in de naburige stad Pessac. Hij droeg "een 12-kaliber jachtgeweer, een gaspistool en een riem met patronen", aldus het parket van Bordeaux.

De man, die reeds veroordeeld was wegens huiselijk geweld, was er van overtuigd dat de jonge vrouw een minnaar had en wilde haar straffen. Hoewel het hem verboden was haar te benaderen, had hij haar reeds op 15 maart aangevallen in een buurtwinkel in de buurt van haar huis.

Het openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar doodslag door echtgenoot en vernieling door brand.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .