Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shania
geboren: 2007
Moordpoging: 28 mei 2019
Verblijfplaats: Alphen aan den Rijn, Nederland
Herkomst:Syrë
Kinderen: 4 (?, ?, 17, 15)
Dader: Adham S. (41 jaar)
In 2017 was Adham S., een Koerd uit de stad Afrin in het noorden van Syrië, via Turkije gevlucht naar Nederland. Zijn vrouw Shania en vier kinderen kwamen in het kader van gezinshereniging een jaar later naar Alphen aan den Rijn, waar ze woonden in een flat.

Adham leefde van een bijstandsuitkering en zat de hele dag thuis. Sinds de gezinshereniging zou het echtpaar vrijwel dagelijks ruzie maken waarbij Adham al meerdere keren met een mes zijn vrouw zou hebben gedreigd.

Op 28 mei 2019 steekt Adham zijn vrouw vijf keer in haar borst met een mes, waarbij beide longen en een grote ader worden geraakt. De dochter was in haar hart gestoken. Om haar leven te redden moest zij op de plaats delict door een met de traumahelikopter ingevlogen arts worden geopereerd. De vrouwen hebben enkele weken op de intensive care gelegen en overleven.

Adham is, met bloed aan zijn handen, in het portiek van de flat door de politie gearresteerd.

Op het politiebureau en in de rechtszaal beweerde Adham dat hij drie blikken bier had gedronken en dat hij geen herinneringen heeft aan de moordpogingen.

Toen een rechter wilde weten waarom hij gestoken had vertelde Adham dat hij in zijn eer was aangetast. ,,Ik werd altijd vernederd en uitgelachen. Ze gingen voor me staan. ‘Je bent geen vent! Je bent mijn vader niet!’ Mijn dochter was verliefd op een Arabier. Daar was ik niet blij mee. Alles is kapot gemaakt door de Arabieren.”

De rechter vroeg toen: ,,Geeft u dat het recht om dit te doen?” Waarop de man antwoordde: ,,Ik weet het niet.”

'Ik heb dit nooit gewild. Ze zijn zelf schuldig aan wat is gebeurd, zij hebben mij tot deze wanhoopsdaad gebracht.', sprak Adham S.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Wij hebben de namen van slachtoffers gewijzigd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .