Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Amina en Sarah Said
geboren: 1989,1990
Doodgeschoten: 1 januari 2008
Verblijfplaats: Irving, Texas
Herkomst: Slachtoffers: Amerikaans, Dader: Egypte
Kinderen: 4 (destijds 17, 18, 19, 20)
Dader: Yaser Abdel Said (destijds 50 jaar)
Yaser Abdel Said staat momenteel op de FBI's 10 Most Wanted lijst voor het doden van zijn twee tienerdochters in Irving, Texas. Said is een Egyptische immigrant die met zijn Amerikaanse vrouw Patricia Owens trouwde toen hij 30 was en zij 15. Het paar had drie kinderen: een zoon (Islam) en twee dochters (Sarah en Amina). Yaser Said had een geschiedenis van zowel fysiek als seksueel misbruik van zijn vrouw en dochters.

Op Nieuwjaarsdag 2008 lokte Yaser zijn dochters in zijn taxi en schoot ze meerdere keren neer op een parkeerplaats. Sarah slaagde erin om 911 te bellen en haar vader als de schutter te rapporteren terwijl ze op sterven lag. De moord zou een 'eremoord' zijn geweest uit wraak op zijn dochters voor het daten met Amerikaanse jongens. Zijn plan was om huwelijken te arrangeren tussen zijn dochters en Egyptische moslimmannen die de hoogste bruidsschat wilden betalen.

Er wordt gespeculeerd dat de broer en moeder misschien op de hoogte waren van de moordplannen of meewerkten aan de moorden.

Yaser Said verdween onmiddellijk na de schietpartij, maar er is geen bewijs dat hij het land heeft verlaten of naar Egypte is teruggekeerd. Er wordt gedacht dat hij mogelijk werkt als taxichauffeur in New York City. Er wordt aangenomen dat hij hulp heeft gehad om te ontsnappen vanaf de plaats van de misdaad, hetzij door zijn broers, zoon of vrouw.

In een online petitie eisen activisten dat de Politie in Irving Texas Patricia Owens en de familie Said gaat verhoren als mogelijke (mede)verdachten voor de moorden op Amina en Sarah Said.

Binnen de Europese Unie moeten politie en justitie op basis van EU-richtlijnen in het geval van eerwraak altijd overgaan tot brede vervolging en alle (mede)daders op basis van het werkelijke verhaal voor de rechters presenteren. Dat betekent dat alle betrokkenen bij de vermoedelijke eremoord als verdachten door politierechercheurs moeten worden gehoord omdat onderzoek uitwijst dat er vaak gemiddeld meer dan 10 personen betrokken zijn bij het uitvoeren van eerwraak.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , .