Pasgetrouwd stel doodgeschoten in Jhelum moskee in Punjab, Pakistan

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rahman Rasool en Saffa
Leeftijd: -
Doodgeschoten: 21 oktober 2023
Woonplaats: Jhelum, Punjab
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Daders: haar familie
Pasgetrouwden Rahman Rasool en Saffa werden op woensdag 18 oktober 2023 neergeschoten in een moskee in Jhelum in het noorden van de provincie Punjab, Pakistan. Het paar had hun toevlucht gezocht in de moskee uit angst voor hun leven na hun recente huwelijk uit vrije wil. Enkele dagen na hun huwelijk had de familie van het meisje hen uitgenodigd voor een verzoening, maar het paar, de dreiging aanvoelend, vluchtte naar de binnenplaats van de moskee vlakbij de snelweg. Ondanks de heiligheid van de moskee hield de familie van het meisje zich niet in en schoot Rahman Rasool en Saffa genadeloos neer. Hun lichamen werden ontdekt door een plaatselijke herder, die het gruwelijke incident onmiddellijk aan de autoriteiten meldde. De politie nam de lichamen in bewaring en startte een onderzoek naar de dubbele moord. De daders, familieleden van het meisje, wisten te ontsnappen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .