Eerwraak in India: 25-jarige man doodt minderjarige zus in Bihar en begraaft lichaam in rivierbedding

Jong meisje
Leeftijd: 15
gewurgd: 21 oktober 2023
Woonplaats: Laukaha, Madhubani-district, Bihar
Herkomst: India
Kinderen: ze was zelf een kind
Dader: haar broer Om Prakash Yadav
Een 25-jarige man wurgde zijn 15-jarige zus op zaterdagavond 21 oktober nadat hij haar in een compromitterende positie had gezien met een jonge man tijdens het gebed in een plaatselijke tempel in het Madhubani-district in Bihar. Nadat het meisje niet terugkeerde van het gebed, waarschuwde haar moeder de politie. Ondanks uitgebreide zoekacties ontbrak ieder spoor van haar.

Na uitgebreid onderzoek rees het vermoeden dat de oudere broer, Om Prakash Yadav, bezig was met het misleiden van de politie en dat hijzelf misschien wel de dader was. Uiteindelijk bekende hij dat hij zijn zus had vermoord en haar lichaam in de rivierbedding had begraven. Om Prakash werd gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd. De politie beschouwt de moord als een geval van "eerwraak".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .