Tienermeisje bruut vermoord door haar broer in Divandareh, Iran

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rozhin Azimi
leeftijd: 18
doodgeslagen: 3 juni 2023
Woonplaats: Divandareh, Razavi-Khorasan
Herkomst: Iran
Kinderen: geen
Dader: haar broer
Op zaterdag 3 juni werd de 18-jarige Rozhin Azimi op brute wijze vermoord in Divandareh, een dorp in het noordoosten van Iran. Haar broer had haar herhaaldelijk met een hamer op het hoofd geslagen, naar verluidt vanwege haar relatie met een jongen.

De autoriteiten arresteerden onmiddellijk de ouders en broer van Rozhin Azimi. Na een dag verhoor werd de moeder vrijgelaten, terwijl de vader en broer in hechtenis bleven.

In Iran worden broers die hun zus vermoorden vanwege 'eer' nauwelijks gestraft vanwege artikel 301 van het Wetboek van Strafrecht. Als hij schuldig wordt bevonden door rechters, zal hij worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie tot tien jaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .